"Pas De Deux…". Μουσική Δωματίου για βιολί και πιάνο (05-11-2011)

"Pas De Deux…"

Μουσική Δωματίου για βιολί και πιάνο 

 Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011, ώρα 8.30 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

 

Η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών διοργανώνεται μια βραδιά Μουσικής Δωματίου με τους εξαίρετους σολίστες, Τίτο Γουβέλη στο πιάνο και τον Αντώνη Σουσάμογλου στο βιολί.

Θα ερμηνεύσουν τη Σονάτα για βιολί και πιάνο του Fazil Say, τη Σονάτα για βιολί και πιάνο του Maurice Ravel, το «Pas de deux…» του Σίμου Παπάνα και το Divertimento του Igor Stravinsky. Τα έργα χαρακτηρίζονται για την καθαρότητα της φόρμας, τη φυσιολογική ανέλιξη της μελωδικής γραμμής και το αβίαστο ταίριασμα των ηχοχρωμάτων των δύο οργάνων.

 

Ο Αντώνης Σουσάμογλου είναι εξάρχων βιολιστής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1976, σπούδασε βιολί και ανώτερα θεωρητικά στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Βερολίνο, στη Hochschule der Künste, με υποτροφίες του ιδρύματος “Τέχνη” - κληροδότημα Αθηνάς Δημητριάδου και του κοινωφελούς ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης” και αποφοίτησε με άριστα. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ακαδημία Hanns Eisler του Βερολίνου  και στο Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του, λαμβάνοντας  τον τίτλο του “Konzertexamen” από την Ακαδημία του Rostock. Σημαντικοί Δάσκαλοί του υπήρξαν οι: D. Takeno, Chr. Poppen, I. Gronich, P. Arnaoudov, B. Hartog, Στ. Καφαντάρης και Χρ. Σαμαράς (ανώτερα θεωρητικά).

Εμφανίζεται τακτικά ως σολίστ με ορχήστρες παράλληλα με τη δραστηριότητα του στη μουσική δωματίου. Έχει συμπράξει με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με την Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την ορχήστρα του City University of London, τη Συμφωνική της Ακαδημίας της Σόφιας, την Ορχήστρα των Πατρών, κ.α. Στις εμφανίσεις του περιλαμβάνονται συναυλίες σε σημαντικές αίθουσες, όπως Kammermusiksaal της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, St. John’s Smith Square του Λονδίνου, τα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, κ.α.

Το 1994 εκπροσώπησε την Ελλάδα στον 7ο Διαγωνισμό Νέων της Eurovision. Έχει κερδίσει πληθώρα βραβείων και διακρίσεων μεταξύ των οποίων υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση, της Εταιρίας “Τέχνη”, βραβεία στους διαγωνισμούς βιολιού “Α. Μακρής” και “Α. Σαλτιέλ”, τους διαγωνισμούς μουσικής δωματίου της Helexpo, του Banzendorf (Γερμανία) και του Chieri (Ιταλία), ενώ έχει τιμηθεί από την πόλη της Βέροιας για τη δραστηριότητά του. Διετέλεσε Α’ Κορυφαίος της Κ.Ο.Α., ενώ από το 2008 είναι Διδάκτορας του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου. Ο δίσκος “Don’t mind the gap” σε στιχους και μουσική Αντώνη Σουσάμογλου και Φαίδωνα Καλοτεράκη κυκλοφορεί από την εταιρία “Polytropon”.

«Βιολιστής υψηλής μουσικής ευφυίας» - Ελευθεροτυπία

«Τεχνική, αντίληψη και συναίσθημα σε αγαστή συνεργασία» - Καθημερινή

 

Ο Τίτος Γουβέλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με τον Άρη Γαρουφαλή. Συνέχισε τις σπουδές του στο Royal College of Music του Λονδίνου με τον Peter Katin και στη Royal Scottish Academy of Music and Drama της Γλασκώβης με τον Fali Pavri ως υπότροφος του Σωματείου Τζίνα Μπαχάουερ, του Ιδρύματος Ωνάση και του ΙΚΥ. Τα τελευταία χρόνια μελετά τακτικά με τον διάσημο πιανίστα Dominique Merlet στο Παρίσι. Επίσης μελέτησε εκκλησιαστικό όργανο ως υπότροφος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (1995–1998) με τον Nicolas Kynaston. Έχει κερδίσει βραβεία σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς, καθώς και τα πρώτα βραβεία στον διεθνή διαγωνισμό Κοντσέρτου (Croydon, Αγγλία 1999) και στο διεθνή διαγωνισμό μουσικής δωματίου του Chieri (Ιταλία, 2004). Στον 2ο διαγωνισμό Isidor Bajic (Novi Sad, Σερβία 2004) απέσπασε το ειδικό βραβείο «21ος Αιώνας». Το 2006 του απονεμήθηκε το βραβείο «Μυκονίου» της Ακαδημίας Αθηνών.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Royal Scottish National Orchestra, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων κ.ά. συνεργαζόμενος με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους αρχιμουσικούς (E. Tabakov, A. Paris, A. Mitchell, Δ. Χωραφά, Β. Φιδετζή, Α. Μπαλτά κ.ά.). Δίνει τακτικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Μεγ. Βρετανία, Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Σερβία, Τουρκία και Κύπρο). Παράλληλα δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο της μουσικής δωματίου συνεργαζόμενος με σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα. Το ρεπερτόριό του εκτείνεται από το μπαρόκ μέχρι και τον 21ο αιώνα. Σημαντική θέση σε αυτό κατέχει η ελληνική δημιουργία (έργα άνω των 40 Ελλήνων συνθετών) με αρκετές πρώτες εκτελέσεις. Αξιοσημείωτη στιγμή της σταδιοδρομίας του ήταν η ιστορική πρώτη πανελλήνια εκτέλεση του κολοσσιαίου έργου Vexations του Eric Satie (Απρίλιος 2010) στην Αθήνα, που διήρκεσε 15 περίπου ώρες χωρίς διακοπή και έλαβε διθυραμβικές κριτικές.

Ο Τίτος Γουβέλης διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Αθηνών, έχει διατελέσει καθηγητής στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και είναι συχνά μέλος επιτροπών πανελλήνιων διαγωνισμών πιάνου. Παράλληλα είναι συντάκτης και επιμελητής των προγραμμάτων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Από κοινού με την υψίφωνο Μάιρα Μηλολιδάκη έχουν την καλλιτεχνική επιμέλεια του φεστιβάλ «Μουσικοί Συν-ΤΟΝισμοί» στο πολιτιστικό κέντρο Beton7 στην Αθήνα.


Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates