Αφιέρωμα στο Σπύρο Περιστέρη (07-04-2014)

Αφιέρωμα στο Σπύρο Περιστέρη

(επιμέλεια Σπύρου Δελέγκου)

 Δευτέρα 7 Απριλίου 2014,  ώρα 8.30 μμ

Είσοδος ελεύθερη

 

Τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2014 στις 8.30μμ, η Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών διοργανώνει μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στο Σπύρο Περιστέρη (1900-1966) με επιμέλεια Σπύρου Δελέγκου.

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο Σμυρνιό δεξιοτέχνη και συνθέτη Σπύρο Περιστέρη που σημάδεψε και διαμόρφωσε ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας του Ρεμπέτικου - αστικού λαϊκού τραγουδιού από τις αρχές της δεκαετίας του `30 και έπειτα.

Ο Σπύρος Περιστέρης συνιστά μια πολύπλευρη μουσική προσωπικότητα με ιδιαίτερη παιδεία, όντας α) κορυφαίος σολίστας του μαντολίνου, της κιθάρας (υπήρξε επικεφαλής της Εστουδιαντίνας "Πολιτάκια"), του τρίχορδου μπουζουκιού, του πιάνου κ.α. μουσικών οργάνων, β) συνθέτης πολλών ρεμπέτικων τραγουδιών που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία στην εποχή τους και είναι γνωστά μέχρι και σήμερα ("Το μινόρε της αυγής", "Ο Αντώνης ο βαρκάρης ο σερέτης", "Είσαι συ ο άνθρωπός μου", "Πίνω και μεθώ" κ.α.), και γ) καλλιτεχνικός διευθυντής σε δύο από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρίες της Ελλάδας, την Odeon και την Parlophone, από το 1932-33 για περισσότερο από 30 χρόνια.

Γεννημένος στη Σμύρνη το 1900 και έχοντας λάβει τη μουσική του παιδεία εκεί και στην Κωνσταντινούπολη που έζησε για κάποια χρόνια, ανήκει στη γενιά των Ελλήνων μουσικών που μετά την καταστροφή του 1922 εγκαταστάθηκαν στον κυρίως Ελλαδικό χώρο,  μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις τους και τη μουσική παράδοση της Μ. Ασίας και της Πόλης, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση του ρεμπέτικου τραγουδιού. Αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα έναν από τους σημαντικότερους συντελεστές της καθιέρωσης του τρίχορδου μπουζουκιού στη δισκογραφία, καθώς ήταν από τους πρώτους που συνεργάστηκε, ως καλλιτεχνικός διευθυντής και μουσικός εκτελεστής, με το Μάρκο Βαμβακάρη σε ηχογραφήσεις και στη συνέχεια με όλους τους μεγάλους του ρεμπέτικου τραγουδιού (Τσιτσάνη, Χατζηχρήστο, Μπέλλου κ.α.). Χαρακτηριστική υπήρξε η σχέση του με το στιχουργό και επί κεφαλής των δισκογραφικών εταιριών Odeon-Parlophone, Μίνωα Μάτσα, που τον έδενε στενή φιλία και συνεργασία πολλών ετών.

Στην εκδήλωση ο Σπύρος Δελέγκος (μαντολίνο, σολιστική κιθάρα, τρίχορδο μπουζούκι, τραγούδι) θα παρουσιάσει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα μουσικών κομματιών, που ηχογράφησε ο Σπ. Περιστέρης από τις αρχές του `30 ως και τη δεκαετία  του `50, δίνοντας έμφαση στις λιγότερο  γνωστές, αλλά πολύ σημαντικές πτυχές της διαδρομής του. Το πρόγραμμα  θα πλαισιωθεί από πληροφορίες - σχόλια και φωτογραφίες που έχει επιμεληθεί ο ίδιος. Επίσης, θα συνοδεύσουν οι μουσικοί Γιώργος Δορλής (ρυθμική κιθάρα) και Σπύρος Μακρής (πιάνο).

Ο Σπύρος Δελέγκος δραστηριοποιείται ως μουσικός (κιθάρα, λάφτα, μαντολίνο) σε διάφορα σχήματα (ρεμπέτικης, παραδοσιακής, έντεχνης μουσικής) και διδάσκει στο Τμήμα "Αστικής Λαϊκής Μουσικής-Ρεμπέτικου τραγουδιού" της Σχολής Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών.  

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συναυλιών “Κων. Κυδωνιάτης” της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, Ρήγα Φερραίου 7.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates