"Αυτοσχεδιάζοντας με το .... Όνειρο μεσοκαλοκαιριάτικης νύχτας του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ" Παράσταση από το Θεατρικό Εργαστήρι (14&15-06-2014)

“Αυτοσχεδιάζοντας με το ……… Όνειρο

Μεσοκαλοκαιριάτικης Νύχτας

του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ”

 

Θεατρικό Εργαστήρι της

Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών

Σάββατο 14 & Κυριακή 15 Ιουνίου 2014, ώρα 8.00 μ.μ.

 

Το “Όνειρο Μεσοκαλοκαιριάτικης Νύχτας” είναι το δωδέκατο στη χρονολογική σειρά των έργων του ποιητή Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (1564-1616) και η πέμπτη κωμωδία του, ύστερα από τις “Κωμωδίες με Πλάνες”, “Το Ημέρωμα της Στρίγκλας”, “Οι δυο Άρχοντοι της Βερόνας” και “Αγάπης Αγώνας Άγονος”.

Το έργο αυτό γράφτηκε το 1595-96 κι ανήκει στα δυο τρία έργα, που ο Σαίξπηρ δεν άντλησε το θέμα του από τη μυθολογία ή την ιστορία, αλλά βασίστηκε στην ίδια του τη φαντασία και τη μυθοπλαστική του ικανότητα.
Το “Όνειρο” αναφέρεται στο θερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή στη μικρότερη νύχτα του χρόνου. Η νύχτα αυτή του μεσοκαλοκαιριού συνδέεται με θρύλους και δεισιδαιμονίες, αναφορές που πρωτοσυναντάμε στον Όμηρο, με τελετές καθαρμού.
Πρωταγωνιστής στο έργο αυτό είναι ο έρωτας. Ο ποιητής μαγεμένος ο ίδιος από τα μάγια του καλοκαιριού υφαίνει το έργο του με συστατικά τη νεότητα, την ανεμελιά, τον έρωτα σαν ένα παιδικό παιχνίδι στόχου. Σαν ένα παιχνίδι, που πετάς το βέλος σου για να βρει το στόχο του, αδιαφορώντας για το εάν ο στόχος χαρεί ή τραυματιστεί. Κινητήριος δύναμη είναι η απόλαυση της ευστοχίας.
Εμείς, η μικτή ηλικιακά (από 6 ετών έως 20 ετών) Θεατρική Ομάδα της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, θελήσαμε να γνωρίσουμε το έργο αυτό και να δοκιμαστούμε επί σκηνής, έχοντας ως εργαλεία μας την αγνή και καθαρή ευαισθησία, που αρμόζει στην ηλικία μας, απέναντι στην Τέχνη του Θεάτρου.
Διατηρήσαμε τη δομή, τους ήρωες, την πλοκή του έργου, εξοικειωθήκαμε με την ελισαβετιανή εποχή και το θέατρο του Σαίξπηρ και ξεκινώντας από τη μελέτη του θεατρικού κειμένου στην αγγλική γλώσσα, οδηγηθήκαμε στη δημιουργία ενός νέου κειμένου, ικανού να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητές μας. Για τον ίδιο λόγο, μέσα από το παιχνίδι με το έργο φτιάξαμε νέους πόλους, απαραίτητη διαδικασία για να βρούμε όλοι το χώρο μας, 29μελής θίασος.
Στη συνέχεια και δεδομένου, ότι έχουμε τη δυνατότητα, ακριβώς επειδή δουλεύουμε μέσα στους κόλπους της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, έγινε μουσική ανάγνωση του θεατρικού κειμένου από το μουσικό του Ωδείου μας, κύριο Απόστολο Τσέφο, ο οποίος και προχώρησε τόσο στη σύνθεση της μουσικής της παράστασης όσο και στη σύσταση της ορχήστρας για τις ανάγκες της παράστασης.
Όσον αφορά στα κοστούμια είναι αποτέλεσμα συζήτησης των μελών του θιάσου μεταξύ μας.
Έτσι λοιπόν, ορμώμενοι από το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ “Όνειρο Μεσοκαλοκαιριάτικης Νύχτας” στήσαμε το δικό μας παιχνίδι, σεβόμενοι το αρχικό κείμενο και δημιουργώντας τις συνθήκες για να βρούμε το χώρο μας ως Θεατρική Ομάδα.
Είναι ευτυχής συγκυρία να ακουμπούν οι Τέχνες, να υποστηρίζονται και να συνδράμουν τόσο για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα όσο και για την παιδαγωγική τους εφαρμογή στην προαγωγή των προσωπικοτήτων των μαθητών μας.

Μαρία Ανδρ. Σπυροπούλου
Θεατρολόγος - Φιλόλογος
Υπ. Δρ. Τ.Θ.Σ. Ε.Κ.Π.Α.

 

Διανομή
Διασκευή-Απόδοση-Σκηνοθεσία: Μαρία Ανδρ. Σπυροπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικόλας Αλεξόπουλος
Μουσική Σύνθεση: Απόστολος Τσέφος

Παίζουν οι Μουσικοί
Κλαρίσα Τρασάνη - φλάουτο, Αθηνά Κουβεριανού - μαντολίνο, Αριστοτέλης Σταμόπουλος - βιολί, Μιχάλης Παπαδημητρόπουλος - ηλεκτρικό μπάσο & κιθάρα, Χαράλαμπος Σταμόπουλος - κρουστά, Απόστολος Τσέφος - ακκορντεόν & πιάνο

Ερμηνεύουν (με τη σειρά εμφάνισης)
Ερμιόνη Βοβού, Μαρία Κουμανάκου, Μαρία Γκολφινοπούλου, Δανάη Γαλιώτη, Νίκη-Αλκμήνη Νικολοπούλου, Γιάννης Καρούμπαλος, Νικόλας Φελώνης, Μάγια Μπογδανοπούλου, Μαρίνα Τριανταφυλλίδη, Γιάννης Βικάτος, Φαίδρα Βανταράκη, Κωνσταντίνος Παπασωτηρόπουλος, Γιώργος Καρούμπαλος, Νεφέλη Μπογδανοπούλου, Αγγελική Δάρα, Λυδία Φιλιππάτου, Ανθούλα Καλτσά, Ντοντώ  Μπογδανοπούλου, Νίκη Θανοπούλου, Χάρης Κονταρίνης, Φαίδων-Γιώργος Σερέτης, Νικόλας Αλεξόπουλος, Μαγδαληνή Καννά, Δανάη Δρίζη, Ρωξάνη-Μαρία Σερέτη, Δανάη Κουφοπαύλου.

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates