Έναρξη του τμήματος Αστικής Λαϊκής Μουσικής (23-09-2018)

Έναρξη του τμήματος

Αστικής Λαϊκής Μουσικής

Στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών θα λειτουργήσει και αυτήν τη διδακτική χρονιά 2018-19 από τις αρχές του Οκτωβρίου το τμήμα:

"Αστικής Λαϊκής Μουσικής-Ρεμπέτικου Τραγουδιού"

- Εναρμόνιση, ρυθμοί, μουσικοί δρόμοι-μακάμια

- Λαϊκή κιθάρα, τρίχορδο μπουζούκι, μπαγλαμάς

στο οποίο διδάσκει ο μουσικός Σπύρος Δελέγκος.

Το τμήμα αυτό απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την εκμάθηση ρεμπέτικης-λαϊκής κιθάρας, τρίχορδου μπουζουκιού ή μπαγλαμά, αλλά και ευρύτερα - ανεξαρτήτως του οργάνου που γνωρίζουν (π.χ. ακορντεόν, βιολί, κ.ά.) - σε όσους θέλουν να αποκτήσουν μια γενική γνώση και αντίληψη του φαινομένου της εναρμόνισης, των μουσικών δρόμων (μακαμιών) και των ρυθμών στην προπολεμική και μεταπολεμική αστική λαϊκή μουσική εστιάζοντας κυρίως στο Ρεμπέτικο.

Οι γνώσεις αυτές διευρύνουν το μουσικό ορίζοντα των εκπαιδευομένων στο εν λόγω μουσικό πεδίο και συχνά βρίσκουν εφαρμογή σε αρκετές σύγχρονες δημιουργίες, που έχουν τη βάση τους στη "λαϊκή-παραδοσιακή" φόρμα (Χαΐνηδες, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, κ.ά.).

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνει 1 διδακτική ώρα ατομικό μάθημα με τον εκάστοτε εκπαιδευόμενο και την χωρίς επιβάρυνση πρόσβασή του στην πολυμελή ορχήστρα "Αστικής Λαϊκής Μουσικής" του ωδείου, που πραγματοποιεί τις μουσικές της συναντήσεις σε εβδομαδιαίο επίπεδο με στόχο τη συναυλιακή παρουσίαση του ρεπερτορίου πάνω στο οποίο εργάζεται.

Οι εγγραφές έχουν αρχίσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου και συνεχίζονται, ενώ τα μαθήματα θα ξεκινήσουν από τις αρχές του Οκτωβρίου. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθυνθούν για περισσότερες πληροφορίες στη Γραμματεία της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών στη Ρήγα Φεραίου 7 και στο τηλ. 2610-277740.

Ο Σπύρος Δελέγκος είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στον τομέα της “Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας” του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. Επίσης, έχει εισαχθεί και στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Διδάχτηκε παραδοσιακή μουσική και λάφτα στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών υπό τη διεύθυνση του Χρίστου Τσιαμούλη, θεωρητικά της Δυτικής Κλασικής Μουσικής (Ειδικό Αρμονίας) στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών, Ανατολική μουσική και κλασικό μαντολίνο ιδιωτικώς. Γνωρίζει λαϊκή κιθάρα και τρίχορδο μπουζούκι.

Από το 1997 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές, φεστιβάλ και έχει επιμεληθεί αφιερώματα (“Ελληνική Απόλαυσις: Γιώργος Κατσαρός - Θεολογίτης” (2009, 2013), “Σπύρος Περιστέρης” (2014), "Μελοποιημένη ποίηση: Δ. Καρατζάς & Αντ. Φωστιέρης" (2015), “Απόηχος” (2018) κ.ά.). Έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο (“Αδέσποτον” κ.ά.) και έχει αποτελέσει ιδρυτικό μέλος της ομάδας τέχνης “Σταλακτίτες” (“Ελληνικά λαϊκά παραμύθια”), όπως και αρκετών μουσικών σχημάτων (“Μπάσο-Καντίνι”, “Τρίκυκλο”).

Είναι καθηγητής μουσικής στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών και έχει την ευθύνη-επιμέλεια της "Ορχήστρας Αστικής Λαϊκής Μουσικής", ενώ στο πλαίσιο της ερευνητικής του ιδιότητας έχει λάβει μέρος με εισηγήσεις σε διάφορα διεθνή επιστημονικά συνέδρια μουσικολογίας (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ICTM Μαρόκο, κ.ά.).

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates