Παρουσίαση του βιβλίου "Τα μελωδικά μοτίβα της Παράδοσης" (09-02-2019)

Παρουσίαση του βιβλίου

του Χρίστου Τσιαμούλη

 "Τα μελωδικά μοτίβα της Παράδοσης"

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019, 11π.μ

 

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 στις 11π.μ. στην Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών ο Χρίστος Τσιαμούλης θα παρουσιάσει το βιβλίο του "Τα μελωδικά μοτίβα της Παράδοσης".

Ο ίδιος αναφέρει για το βιβλίο του: "Τον Δεκέμβριο του 2010, εκδόθηκε από την Panas Music το "Αριθμητικό Τροπικό Σύστημα της Ελληνικής Μουσικής", με σκοπό να ενοποιηθούν σε ένα σύστημα όλοι οι μουσικοί Τρόποι που, κατά καιρούς, χρησιμοποιήθηκαν στη Μικρά Ασία, τα Νησιά και την Ηπειρωτική Ελλάδα, όπου δηλαδή έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν ελληνικοί πληθυσμοί, καθώς επίσης και να καλύψει όλες τις κατευθύνσεις του παραδοσιακού ρεπερτορίου (Λόγια-Αστική και Δημοτική-Λαϊκή μουσική).

Η πρόθεσή μου αυτή θα έμενε ανολοκλήρωτη χωρίς το Πρακτικό Μέρος, την καταγραφή, δηλαδή, του μουσικού υλικού στο πεντάγραμμο.

Έτσι, αποφάσισα να εκδώσω το ρεπερτόριο που, επί τρεις και πλέον δεκαετίες, διδάσκω σε ωδεία, μουσικές σχολές και σεμινάρια, προσπαθώντας -όσο είναι εφικτό- τα τραγούδια αυτά και οι οργανικοί σκοποί, να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ήχων και ρυθμών της μουσικής μας.Ο τίτλος "Τα μελωδικά μοτίβα της Παράδοσης" χρησιμοποιήθηκε για να διευκρινίσει πως το βασικό θέμα του βιβλίου είναι η ανάδειξη της κίνησης του Μέλους, που ακολουθεί πιστά μια προδιαγραμμένη πορεία και που επαναλαμβάνεται η ίδια, σχεδόν αυτούσια, σε όλα τα τραγούδια του ίδιου τροπικού κλάδου ή Μακάμ (όπως είναι γνωστές οι τροπικές κλίμακες στην Ανατολή)."

Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών
Free Joomla! templates by Engine Templates